2018. 12. 16. Ma Etelka, Aletta, Adelaida névnapja van. Pontos idő: 11:29
Érdekességek,kitekintő

Egy ága maradt a Pieninek híres fájának | 2018-09-13

Megsérült a nemzeti park szimbóluma, az 500 éves erdei fenyő

A Pieninek Nemzeti Park (Pieniński Park Narodowy, PPN) saját weboldalán tájékoztatja a turistákat, hogy 2018. szeptember 6-án egy mentőakció során súlyosan megsérült a Sokolica (Sokolica, 747 m) csúcsán álló, a Pieninek szimbólumának számító erdei fenyő. Az alábbiakban az eseményről készített hivatalos jelentés olvasható, melyet a nemzeti park munkatársa készített.

"2018. szeptember 6-án 11 óra magasságában baleset történt a Sokolica csúcsán, az eset szemtanúi (az érintett ismerősei) elmondása szerint egy fiatal lány elvesztette az eszméletét, és beütötte a fejét a sziklába. Az esetről a nemzeti park alkalmazottja tett bejelentést, aki 11:15-kor érkezett a helyszínre, a lány ekkor a korláttal ellátott kilátó közepén feküdt, eszméleténél volt, és lehetett vele kommunikálni. Az ismerősei kabátokkal betakarták, a homlokán lévő sebet ragtapasszal leragasztották, vérzés nem volt látható. A balesetet követően a helyszínre indult a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) helikoptere, miközben a nemzeti park alkalmazottja jelezte, hogy ellenőrzés alatt tartja az eseményeket, majd amikor meghallotta az alulról közeledő helikopter hangját, leereszkedett a csúcs alatt a turistaút javítását végző munkásokhoz. Eközben a sérült lány az ismerősei által közrefogva várta a segítséget. Hamarosan megérkezett a mentőhelikopter, amely rövid ideig a csúcs fölött lebegett, majd tovább repült. Néhány perc múlva ismét a csúcs fölé repült, és ismét a csúcs fölött lebegett. A szemtanúk szerint a helikopter a csúcs fölötti első lebegése során (kb. 12:18-kor) a rotorlapátok által keltett erős turbulencia következtében törött le a hegység szimbólumának számító erdei fenyő felső ága."

A mentőakció során a hegyimentők nem észlelték, hogy kárt tettek volna a fenyőben, erről csak később, a nemzeti park munkatársai tájékoztatták őket. A fenyő csaknem 500 éves volt, ám a hegyimentőknek el kellett dönteniük, hogy az emberi élet, vagy egy ősi fenyő megmentése az elsődleges. Az esetet követően dendrológiai szakemberek és a fák sebészeti kezelésével foglalkozó specialisták máris jelezték, hogy megpróbálják megmenteni a reliktumnak számító fát. A nemzeti park illetékes szakembere elmondta, hogy már az eset másnapján megtörténtek az első egyeztetések a legfontosabb tennivalókról. „A közeljövőben megtesszük a szükséges intézkedéseket, reméljük, hogy sikerül megőrizni az utókor számára a Pieninek szimbólumát. Ez az elsődleges prioritás, de jelenleg még nem tudjuk, hogy melyik technikát fogjuk alkalmazni, a szakemberek minden módszert elemeznek” – mondta Andrzej Kowalski.
 
A Sokolica csúcsán álló erdei fenyő olyan nevezetesség, amely önmagában turisták tömegeit vonzza, és szinte minden, a Pieninek szépségeit bemutató képeslapon szerepel. A különleges formájú fenyőfa a Korona-hegy és a Dunajec-áttörés mellett a nemzeti park legismertebb látnivalójának számít, amely hosszú idő óta a természetfotósok kedvelt témája.
 
A reliktumnak számító erdei fenyők nagyon ritkák errefelé, a Sokolica csúcsa alatt csak néhány példányuk látható, a legöregebb ilyen fák korát 550 évre becsülik. A szakemberek korábban sosem határozták meg pontosan a most megsérült fa életkorát, de azt feltételezik, hogy 500 év körül van. „Az erdei fenyő nem egy lassan növő faj,  amely tökéletesen alkalmazkodik a környezeti feltételekhez. A Sokolicán is alkalmazkodtak a sziklás, meredek hegyoldalakhoz, a nehéz életkörülményekhez, ennek köszönhetően több száz évig sikerül életben maradniuk. Ezeknek az egyedeknek az a különlegességük, hogy az éves növekményük nagyon csekély” – magyarázza a szakember.

A szakemberek eltávolították a Sokolica csúcsán található erdei fenyő sérült koronáját, a fa törzsén lévő sebeket pedig ellátták a gombás betegségek elleni védelemmel, így a Pieninek szimbólumának számító fának egyetlen ága maradt. Ez a fák sebészetével, valamint a sérült fák bonsai stílusban történő megmentésével foglalkozó szakemberek döntése volt,  véleményük szerint ezen beavatkozás nélkül az 500 éves fát a kipusztulás fenyegetné.

Egy ága maradt a Pieninek híres fájának
Forrás: Magas-Tátra Infó
Fotók: Magas-Tátra Infó
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Zambó Péter az OEE újra megválasztott elnöke - képgaléria!

Zambó Péter az OEE újra megválasztott elnöke - képgaléria! | 2018-11-28

Tisztújító Küldöttgyűlést tartott az Országos Erdészeti Egyesület


Több stratégiai terület kívánja meg a kormányzat és az OEE együttműködését

Több stratégiai terület kívánja meg a kormányzat és az OEE együttműködését | 2018-11-28

Az erdész szakma presztízsének növelése, az erdészeti oktatás fejlesztése, a szakképzett emberi-erőforrás biztosítása


Elhunyt Takáts Imre

Elhunyt Takáts Imre | 2018-11-27

GyászjelentésFejlesztésre nem sajnálják a pénzt a somogyi cégek

Fejlesztésre nem sajnálják a pénzt a somogyi cégek | 2018-12-07

A SEFAG Zrt. jövőre közel 1,5 milliárd forintot fordít beruházásra


A magyar erdésztársadalom a legaktívabb és leghasznosabb természetvédő szakapparátus - képgaléria!

A magyar erdésztársadalom a legaktívabb és leghasznosabb természetvédő szakapparátus - képgaléria! | 2018-12-07

Átadták a Mátravasút több mint négyszázmillió forintból megújult szakaszát
Imperial22 futárszolgálat