2018. 11. 16. Ma Ödön, Margit névnapja van. Pontos idő: 14:46
Hírarchivum 2007-2012

Az Erdő Sóhaja | 2008-06-07

Feiszt Ottó bukkant a nyomára

Az Országos Erdészeti Egyesület programja felkarolja a szakmai kultúra népszerűsítését. Számos kiadvány, könyv kiadása és támogatása bizonyítja ennek az ügynek a fontosságát. Egyik kiemelt partnerünk és támogatónk a Zalaerdő Zrt. és köztudottan könyvbarát vezérigazgatója Feiszt Ottó erdőmérnök. A Zalaerdő Zrt. nem csak saját újságot tart fenn, hanem felkarolja a térség elismerést kivívott személyiségeit, erdészeit. Könyveket adnak ki, szobrokat állítanak, kulturális és szakmai rendezvényeket szerveznek. Nem csoda, ha Feiszt Ottó vezérigazgató bukkant rá egy számunkra, erdészek számára fontos írásra, versre.

Sok erdész lakásában és erdészeti helység falán akasztották ki „Az erdő fohásza” című verset. Épp a minap került kezembe egy kis könyv Dabas város kiadásában, mely a település nagy fáit mutatja be. A bevezető oldalon a következő című vers található: „A fák fohásza”. A vers tartalma a megegyezik az általunk is ismerttel, ami az erdőről szól.

A fohász az idegen szavak kézi szótára szerint, segítségkérés Istentől. Vajon ez a vers erről szól?

Feiszt Ottó megküldött írását az alábbiakban teszem közzé azzal, hogy gondoljuk meg, hogy nem szükséges-e a tiszta forráshoz és a mű eredeti címéhez, szerzőjének feltüntetésével visszatérni? Várom olvasóink javaslatait.

Íme az írás:

AZ ERDŐ SÓHAJA

Vándor, ki elhaladsz mellettem, ne emelj rám kezet!

Én vagyok tűzhelyed melege hideg, téli éjszakákon, én vagyok tornácod barátságos fedele, amelynek árnyékába menekülsz a tűző nap elől és gyümölcsöm oltja szomjúságodat.

Én vagyok a gerenda, mely házadat tartja, én vagyok asztalod lapja, én vagyok az ágy, amelyben fekszel, a deszka, amelyből csónakodat építed.

Én vagyok házad ajtaja, bölcsőd fája, koporsód fedele.

Vándor, ki elmégy mellettem, hallgasd meg a kérésemet:

– Ne bánts!

Fekete István

.

„Az erdő sóhaja” – „Az erdő fohásza”

Örömmel teli meglepetéssel fedeztem fel, és olvastam Fekete István: „Az erdő ébredése” című, a közelmúltban megjelent gyűjteményes könyvében „Az erdő sóhaja” című írást. A kötetet Sánta Gábor szerkesztette, s annak összeállításában a Gyenesdiáson élő Horváth József is közreműködött. Ő találta meg a Magyar Rádió archívumában, mind „Az erdő ébredése”, mind „Az erdő sóhaja” című írások gépiratát, mint Fekete István műveit. Mindkettőt 1948. február 24-én olvasták fel – gondolom a Kossuth Rádióban.

Ez utóbbi mű igen közismert lett „Az erdő fohásza” címen, hiszen számtalan formában, fára festve, pergamenre nyomtatva, erdészeti irodákban, vadász- és turistaházakban is megtalálható, akár díszes formában is, kifüggesztve. De sehol sincs feltüntetve e szöveg szerzője! Mit tagadjam, amikor először olvastam „Az erdő fohászát” nekem tetszett. Ám igen tisztelt professzorunk, dr. Mayer Antal az erdőműveléstan talán legkiválóbb művelője, a hetvenes évek elején, egyik előadásán mérgesen kifakadt, hogy: „az erdészeti ünnepeken állandóan ezt, egy falusi tanító által fabrikált írást idézik, holott a magyar költészet tele van híres-neves költőink erdőről szóló szebbnél-szebb verseivel.” Rövidesen meg is szerkesztette „Az erdő poézise” című könyvet a professzor úr, ennek bizonyítására, összegyűjtve benne az erdőről szóló magyar irodalom számtalan remekét! Az erdő fohásza persze nem kapott ebben a kötetben helyet.

Ám Fekete Istvánt minden bizonnyal a II. világháborút követő, túlzott erdőpusztítások indították arra, hogy szót emeljen az erdők kímélete, védelme érdekében. S mint megannyi írásával, ezzel is nevelni kívánta az ifjúságot és az embereket az erdő szeretetére. Ha a jövőben „Az erdő fohásza” alá szerzőjének nevét is odaírjuk, akkor talán még inkább megszívlelik az olvasók, az erdő sóhaját, fohászát.

Feiszt Ottó

.

További forrás:

http://www.ekultura.hu/mutat.php?cid=2619Forrás: Feiszt Ottó, Ormos Balázs
<< vissza
Szavazzon a 2019-es év fafajára!

Szavazzon a 2019-es év fafajára! | 2018-11-14

Elindult az "Év fája 2019" on-line szavazás


Szentmise a Sziklatemplomban Szent Hubertusz napján

Szentmise a Sziklatemplomban Szent Hubertusz napján | 2018-11-09

A Pálos atyáknál emlékezett az OEE az I. világháborúban elhunyt erdész-vadász-bányász-kohász kollégákra„Selmec téged soha nem feledtünk” - Felhívás Selmecbányára való visszatérésre!

„Selmec téged soha nem feledtünk” - Felhívás Selmecbányára való visszatérésre! | 2018-11-13

100 évvel ezelőtt elindult egy vonat Selmecbányáról - „Visszatérünk egyszer-százszor…”


Kérdőíves felmérés az erdészeti szakszemélyzeti tapasztalatokról

Kérdőíves felmérés az erdészeti szakszemélyzeti tapasztalatokról | 2018-11-13

Az erdészeti szakirányítási tevékenységet végzők a fókuszban


Több mint száz dámtrófea Gúthon

Több mint száz dámtrófea Gúthon | 2018-11-12

A vadgazdálkodás jóval többet jelent a vadászatnál
Szavazzon az ÉV FÁJA 2019-re!
Fehér nyár (Populus alba)
Sajmeggy (Cerasus mahaleb)
Fehér fűz (Salix alba)
Tovább a szavazásra
Már szavaztam, ne mutasd többet >>
Imperial22 futárszolgálat