2019. 06. 17. Ma Laura, Alida, Alina, Szabolcs, Adolf, Bató névnapja van. Pontos idő: 11:00
Hírarchivum 2007-2012

Állami Erdőgazdálkodás Jövője | 2009-06-19

Herbály Imre az Országgyűlés Erdészeti albizottsága elnöke üzenete

Az Országos Erdészeti Egyesület aktív közreműködésével alakult meg 1999-ben az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága Erdészeti albizottsága Bebes István (FIDESZ) vezetésével. Azóta folyamatosan végzi munkáját az Erdészeti albizottság, ebben a parlamenti ciklusban Herbály Imre (MSZP) elnökletével. Egyesületünkkel együttműködve többször szerveztek közös kihelyezett ülést egy-egy fontos erdészeti témában.

Egyesületünk 2009 évi programjában, melyet a legfőbb szerve a küldöttközgyűlés elfogadott, az alábbiakat foglalja magában:

„Az erdészeti ágazatot érintő döntéshozói változtatások csak előremutató, tudományosan megalapozott, széles körben egyeztetett szakmai javaslatok alapján, egyezség megkötésével történhessen.”

„Képviselje a nemzeti (állami) erdőgazdaságok közhasznú ernyőszervezetének kialakítását az MNV Zrt.-n belül, az erdészet megerősítése érdekében és a társaságok összevonása helyett az egységesebb és hatékonyabb működés adta előnyök kihasználására törekedjen.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezetésével történő folyamatos együttműködés kialakítása, folyamatos vélemények és javaslatok adásával a tagságunk többségét érintő érdekek képviselete, egyezségre való törekvéssel.”

Az OEE Elnöksége tárgyalta már az elmúlt évben is (2008. február 14.) az állami erdőgazdaságok egységes szervezetének kialakítását, melyet több alkalommal is közzé tett és eljuttatta az MNV Zrt.-nek és kérésre Herbály Imre erdészeti albizottság elnökének. A 2009 évi OEE program is ennek megfelelően készült.

Az ernyőszervezet kialakítását a mai MNV Zrt. Erdészeti Igazgatóság létszámában javasolja. Külön vízfejre nincs szükség, mert az EU is előírja, hogy a szubszidiaritás értelmében a döntéseket helyben kell meghozni, tehát vidéken és legfeljebb az összesítés történjen egy központban. A mai tervezett holding elnevezése pedig Magyar Nemzeti Erdészeti Nonprofit (közhasznú) Zrt. legyen. A név üzenetjelleggel bír, hiszen a nemzeti parkokhoz hasonlóan a nemzeti erdészet magában hordozza az állami megnevezés helyett az egyértelmű állami tulajdonban tartást és a közérdekű feladatok ellátását. Az állami kifejezés folyamatosan felveti az állami vagy magán vitáját. A nonprofit kifejezés pedig azt jelenti, hogy gazdaságos működést feltételez és az eredmény az alaptevékenységre fordítandó vissza. A profitérdekelt tevékenység (faipar, stb.) is! Ezt a működési formát Szabó Imre a KvvM minisztere az OEE vezetését fogadva személyesen támogatta és kijelentette, hogy ebben az esetben nem tart igényt a védett erdők átvételére! Ezt az elképzelését televízós riportjában is megerősítette. A nemzeti erdészeti zrt.-k továbbra is a maihoz hasonló társasági formában működnek és törvényi változtatást nem igényelnek.

Az új Erdőtörvénybe Egyesületünk javaslatára került be a „közérdekű” erdőgazdálkodás fogalma.

„I. Fejezet, 2.§. (2) pont szerint: ..legfontosabb közérdekű feladat az erdők változatosságának megőrzése, az erdők fenntartása. felújítása és védelmi , valamint közjóléti szolgáltatások biztosítása, melyek elvégzését az állam megfelelő eszközökkel biztosítja.”

Tehát az állam kötelessége az erdők fenntartásának biztosítása. Ez nem elvonásokat és összevonásokat jelent, hanem a működőképesség fenntartását és támogatást. Ezért nem lehet támogatni az erdészeti társaságoktól történő pénzügyi elvonásokat.

Herbály Imre elnök úr tájékoztatása szerint (2009. 06. 19.), aki a héten tárgyalt az MNV Zrt. vezetésével és az Erdészeti Igazgatóság vezetőjével, nincs szó erdő és társasági privatizációról, hiszen az új Erdőtörvény ezt nem teszi lehetővé. Nincs szó továbbá egyéb nyereségérdekelt ágazatok magánosításáról sem.

Egyesületünk érdekképviseleti tevékenysége során továbbra is tartja a kapcsolatot a különböző pártok képviselőivel és az FVM-el, így tette ezt az új Erdőtörvény megalkotása során is. Egyesületünk együttműködésének eredménye volt az is, hogy a korábban napirenden lévő erdőgazdasági társaságok összevonási tervét levették a napirendről.Forrás: Ormos Balázs
<< vissza

Június 4-én búcsúztatják prof. dr. Kosztka Miklóst

Június 4-én búcsúztatják prof. dr. Kosztka Miklóst | 2019-05-28

Hivatalos gyászjelentés


Az Év Erdésze 2019. verseny az ÉSZAKERDŐ Zrt-nél

Az Év Erdésze 2019. verseny az ÉSZAKERDŐ Zrt-nél | 2019-05-28

A Bódvavölgyi Erdészeti Igazgatóság kerületvezető erdésze nyerte a szakmai megmérettetést


A gazdák véleményét kéri a NAK az erdőtelepítésekről

A gazdák véleményét kéri a NAK az erdőtelepítésekről | 2019-06-11

Kérdőíves felmérés indult


Zöld Toll díjat kapott Mőcsényi Miklós

Zöld Toll díjat kapott Mőcsényi Miklós | 2019-06-11

Erdészeti, faipari szaksajtós kapta a környezet védelme érdekében kiemelkedő teljesítményt nyújtó újságírói kitüntetést


Három millió csemete került tavasszal a Vas megyei állami erdőkbe

Három millió csemete került tavasszal a Vas megyei állami erdőkbe | 2019-06-07

A tavaszi erdősítések nagyrészt sikeresek lesznek
Imperial22 futárszolgálat