2019. 02. 22. Ma Gerzson, Margit, Zétény névnapja van. Pontos idő: 19:45
Hírarchivum 2007-2012

Madas László Tiszteletbeli Tag | 2010-01-10

Selmeci temetés Visegrádon

Madas László erdőmérnök a Pilisi Állami Parkerdőgazdaság nyugalmazott igazgatója, az Országos Erdészeti Egyesület Tiszteletbeli Tagja és Bedő díjjal kitüntetett elismert tagtársunk 2009. december 24-én örökre eltávozott körünkből. Nagy részvét melletti temetése 2010. január 10-én volt Visegrádon.

A szabad téren felállított ravatal mellett nagy létszámú családja foglalt helyet, körben - körben pedig az ország minden részéről a kegyeletüket leróni kívánó erdész kollégák. A ravatal mellett tisztelgett Egyesületünk zászlaja.

Az egyházi szertartás közben búcsú beszédet mondott Hadházy Sándor Visegrád polgármestere, aki méltatta Madas László a város érdekében tette munkáját, köztük a fellegvár rendbetételét, az oda vezető közút és a mogyoróhegyi erdei iskola létrehozását. Ezért a város elsőként adományozta a díszpolgári címet a kiváló erdőmérnöknek, mégpedig egyhangú szavazás után.

Bánó László erdőmérnök (UTILIS Kft. ügyvezetője), aki zöldfülű balekként jelentkezett Madas László igazgatónál, megható visszaemlékezésben idézte a kiváló ember tetteit, tulajdonságait. Megemlékezett emberi, baráti és mégis határozott vezetői elveiről, melyet a folytonos küzdés és talpra állás jellemzett. Érthető, hiszen kiváló sportoló volt, országos szinten is első, több bajnokságot nyert atléta. A Pilisi Parkerdőgazdaság alapjait ő teremtette meg.

Kertész József a parkerdőgazdaság nyugdíjas erdésztechnikusa, az Egyesület elnökségének régióképviselőként tagja, Áprily Lajos versével búcsúzott elhunyt egykori vezetőjétől. A temetésen lerótták kegyeletüket a Parkerdő jelenlegi vezérigazgatója és az Egyesület korábbi elnökei is.

Az erdőmérnök hallgatók fáklyás sora és a klopacska kopogása mellett kísérték végső nyughelyére az elhunytat. Végül a gyászolók elénekelték az erdész himnuszt.

A templomi gyászmise után a Pilisi Parkerdő Zrt. székházában folytatódtak az események. Egy ilyen szomorú esemény lehetőséget ad, hogy az ország számos helyéről megjelent erdészek baráti beszélgetést folytathassanak egymással. Mint említették ez így szokott lenni a családoknál is. Többen felvetették, hogy vajon miért nem jövünk össze egyébként is egy kötetlen, téma nélküli baráti együttlétre?

Az események zárásaként a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdészeti Múzeuma, Varga Tamás igazgató vezetésével, hallgatók közreműködésével selmeci gyász szakestet szerveztek. A klopacska hangjára, az elsötétített nagyteremben, gyertya és bányamécses gyér világa mellett gyülekeztek a gyász szakest résztvevői. Varga Tamás elnök a hagyományoknak megfelelően elénekeltette a gyászindulót és vezette a gyász szakestet. Az előre elkészített korsókba a hagyományos italt, a sört kitöltve a jelenlévő mintegy száz résztvevő ekset ivott Madas László tiszteletére, majd, hogy máskor már ebből a korsóból inni ne lehessen összetörték. A korsó fülén fekete szalagon ez áll: „Madas László 1920-2009”

Az "Ímhol a föld alá megyünk..." eléneklése után a gyász szakestet az elnök bezárta és a résztvevők elbúcsúzva egymástól lassan elhagyták a parkerdő székházát és elindultak a téli utakon hazafelé.

Többen egybehangzóan jegyezték meg, ha nem egy szomorú esemény miatt jöttünk volna össze Visegrádon, akkor igen jó rendezvény volt. Biztos, hogy Madas László sem veszi rossz néven odafentről, hogy így vélekedtek a kollégák, hisz ez az ő tiszteletére történt és személyisége, példaértékű munkája és szellemisége vonzotta a sok emlékezőt Visegrádra. Köszönjük a Pilis Parkerdő Zrt. vezetésének, az UTILIS Kft.-nek (Bánó László cége) és az Erdészeti Múzeum vezetőjének, a hallgatóknak, hogy emlékezetes és példaértékű búcsúztatást szerveztek Madas László Egyesületünk számára is kiemelkedő személyiség végső útjára.Forrás: Ormos Balázs
<< vissza
Országos Erdészbált rendezett az Egyesület Siófokon

Országos Erdészbált rendezett az Egyesület Siófokon | 2019-02-13

Ünnep és összetartozás 2019-ben is


Elhunyt Diósi Gyula

Elhunyt Diósi Gyula | 2019-02-07

Gyászhír


Elhunyt Szimeth Tihamér

Elhunyt Szimeth Tihamér | 2019-02-05

GyászhírKépzéssel segíti az erdei munkásokat a Pilisi Parkerdő

Képzéssel segíti az erdei munkásokat a Pilisi Parkerdő | 2019-02-15

Szaktudáson alapuló kiszámítható életpálya és magas színvonalú szakmunka a cél


Elérhetőek a FEHOVA-n rendezett vadgazdálkodási konferencia előadásai

Elérhetőek a FEHOVA-n rendezett vadgazdálkodási konferencia előadásai | 2019-02-14

A Vadgazdálkodási Alaptól az erdei vadkárfelmérési útmutatóig
Imperial22 futárszolgálat