2018. 11. 16. Ma Ödön, Margit névnapja van. Pontos idő: 15:44
Nemzetközi hírek

Gyakoribbá válnak az erdőtüzek Dél-Európában | 2017-08-17

Kettőről öt hónapra növekedhet a tűzvészveszély időszaka

Sorra érkeznek a hírek a mediterrán országokból az újabb és újabb erdőtüzek fellobbanásáról, a melegrekordokat döntögető hőhullám és a szeles időjárás ugyanis egyaránt megkönnyíti a lángok terjedését. Az Euronews hírportál által megszólaltatott szakértők szerint idén csaknem háromszorosára nőtt az erdőtüzek száma az Európai Unióban: 2017-ben már 1068 tűzesetet dokumentáltak, míg az elmúlt nyolc évben átlagosan 404 esetről történt feljegyzés. A lángokba borult területek mérete megközelíti Luxemburg területét.

A tűzesetek számának megsokszorozódásáért a szakemberek elsősorban az éghajlatváltozást teszik felelőssé, amelynek következtében megnövekedett a hagyományos tűzvészszezon időtartama. A következő években ráadásul az erdőtüzek gyakorisága is emelkedni fog, és új, eddig nem érintett területek is veszélybe kerülhetnek.

Az elmúlt hetekben leginkább Olaszországnak, Portugáliának és Horvátországnak kellett felvennie a harcot a lángokkal szemben, az átlagosan száraz területeken ugyanis tovább rontja a körülményeket a szokásosnál magasabb átlaghőmérséklet és kevesebb csapadék. Eddig idén Portugáliában végezte a legnagyobb pusztítást az erdőtűz: a dél-európai ország középső részén található Leiria térségé­ben 64 ember vesztette életét a hirtelen fellobbanó és gyorsan terjedő lángokban. Lisszabon egyébként továbbra is küzd a lángokkal, a minap már az Európai Unió segítségét kérte, ugyanis sem a felszerelés, sem a személyzet létszáma nem elegendő a tűzvészek megfékezéséhez.

A tűzvész megállításának egyik legkönnyebb módja szakemberek szerint a kritikus földterületek megfelelő kezelése lenne. A múlt havi portugál erdőtűz helyszíne ugyanis például olyan erdészeti vállalatok tulajdonában van, amelyek nem voltak hajlandók lemondani a profitról egy „tűzvészszünet” megtartásával, pedig ezzel nagy valószínűséggel megelőzhető lett volna a baj. Mindenesetre az elmúlt évek tendenciája alapján a mediterrán országoknak a korábbinál jóval hosszabb tűzvészszezonra kell készülni, az eddigi kettőről ugyanis akár öt hónapra is növekedhet a kritikus időszak.

Gyakoribbá válnak az erdőtüzek Dél-Európában
Forrás: Magyar Idők
Szerző: Tóth Loretta
Fotók: REUTERS
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Szavazzon a 2019-es év fafajára!

Szavazzon a 2019-es év fafajára! | 2018-11-14

Elindult az "Év fája 2019" on-line szavazás


Szentmise a Sziklatemplomban Szent Hubertusz napján

Szentmise a Sziklatemplomban Szent Hubertusz napján | 2018-11-09

A Pálos atyáknál emlékezett az OEE az I. világháborúban elhunyt erdész-vadász-bányász-kohász kollégákra„Selmec téged soha nem feledtünk” - Felhívás Selmecbányára való visszatérésre!

„Selmec téged soha nem feledtünk” - Felhívás Selmecbányára való visszatérésre! | 2018-11-13

100 évvel ezelőtt elindult egy vonat Selmecbányáról - „Visszatérünk egyszer-százszor…”


Kérdőíves felmérés az erdészeti szakszemélyzeti tapasztalatokról

Kérdőíves felmérés az erdészeti szakszemélyzeti tapasztalatokról | 2018-11-13

Az erdészeti szakirányítási tevékenységet végzők a fókuszban


Több mint száz dámtrófea Gúthon

Több mint száz dámtrófea Gúthon | 2018-11-12

A vadgazdálkodás jóval többet jelent a vadászatnál
Szavazzon az ÉV FÁJA 2019-re!
Fehér nyár (Populus alba)
Sajmeggy (Cerasus mahaleb)
Fehér fűz (Salix alba)
Tovább a szavazásra
Már szavaztam, ne mutasd többet >>
Imperial22 futárszolgálat