2018. 09. 26. Ma Jusztina, Kozma, Damján névnapja van. Pontos idő: 17:04
OEE Erdei Sportok Szakosztály

OEE Erdei Sportok Szakosztálya

Elnök: Gerely Ferenc

E-mail: gerely[kukac]t-online[pont]hu

Titkár: Urbán Imre

E-mail: Urban.Imre[kukac]aesz[pont]hu

Szakosztálytörténet


1.    Az Erdei Sportok Szakosztály alapítása

A Magyarországi erdőkben is  egyre jelentősebb az erdőt sportolási célból látogatók hatása. Az erdészeknek egyre több feladatot ad  a látogatók növekvő száma és az  új típusú  igénybevételek. A hagyományos gyalogos turizmus mellett megjelentek a futók, lovasok, kerékpárosok, GPS „kincskeresők”, sífutók és az erdő életét különösen zavaró motoros járművek. Az erdő látogatását az Erdőtörvény szabályozza. Ez azonban nem elég, az erdészeknek ismerniük kell a látogatók igényeit és az igénybevétel jellegét, hatásait. Kommunikációs kapcsolat szükséges az erdészek és az erdőben sportolók között. Ennek elősegítésére alakult meg 2006. április 29.-én Szuha-Mátraalmáson az Erdei Sportok Szakosztálya. A Szakosztály alapító tagjai sportoló (elsősorban tájfutó és sífutó) erdészek és nem erdész szimpatizánsok voltak.

A szakosztály alapításának fő céljai az alábbiak:

•    Kapcsolatépítés segítése (igények, elvárások és korlátozások megértetése) az erdőben sportolók és az erdőgazdálkodók, természetvédők között.
•    Az ember fizikai teljesítményét igénylő erdei sportokat űző nem szakmabeli sporttársak bevonása az OEE tagjainak körébe.
•    Az erdőgazdálkodás jelentőségének, társadalmi szerepének közvetítése az erdőben sportolók felé.


2.    Az eddigi tisztségviselők

A Szakosztály tisztségviselői az alapítástól (2006. április 29.-től):
Elnök: Gerely Ferenc okl. erdőmérnök, erdészeti vállalkozó
Titkár: Urbán Imre okl. erdőmérnök, erdőfelügyelő

3.    Nevezetes, kiemelt rendezvények, események az Erdei Sportok Szakosztály életében

A szakosztályélet  fő területei az alábbiak:
a.    A fő céloknak megfelelően az erdőben sportolók és erdészek közötti kapcsolat kiépítése. Ennek keretében rendezvényeken való részvétel, egyes rendezvények szervezésében való közreműködés, találkozók és fórumok szervezése, útmutatók és kiadványok elkészítése. Ez a munka a megcélzott sportágakkal kapcsolatos (tájfutás, tájkerékpározás, sífutás, hegyi kerékpározás).
•    „Muzsikál az Erdő” események szervezésében való részvétel (2006-tól)
•    Fórum a tájfutásról erdőgazdálkodók, hivatásos természetvédők és tájfutók részvételével (Mátrafüred 2009.)
•    Terephasználati útmutató kidolgozása és közreadása a tájfutók számára (a Magyar Tájfutók Szövetségének Terephasználati és Környezetvédelmi Bizottságával közösen)
•    Tájékoztató füzet tájfutók számára az erdőgazdálkodásról (kiadás alatt)
•    Terephasználati útmutató a hegyi kerékpározók számára, a Magyar Mountain Bike Szakági Szövetséggel közösen (előkészület alatt)
•    Tájékoztató füzet kerékpárosok számára az erdei kerékpározás szabályairól és etikájáról, az erdőgazdálkodásról (előkészület alatt)
b.    Hazai sportversenyek rendezése és azokon való közös részvétel. A kihelyezett szakosztály üléseket általában hazai versenyek keretében tartjuk meg. Sajnálatos, hogy az Erdészeti Sportnapokon az igazán erdész sportnak mondható tájfutás törekvéseink ellenére nem szerepel. Minden évben megrendezésre kerül a Magyar Erdész Tájfutó Bajnokság.


c.    Nemzetközi erdész versenyek és szakmai programok.
•    Az Európai Erdészeti Északi Síversenyen (EFNS) a szakosztálytagok mellett elsősorban erdőmérnök hallgatók vesznek részt. Ez az Európa szintű esemény nemcsak verseny, hanem szakmai tanulmányút is egyben, Lehetőség van a résztvevőknek nemzetközi kapcsolataik kiépítésére is. Méretét tekintve a legnagyobb biatlon (sílövész) verseny a világon, ugyanakkor egyike a legnépesebb erdész eseményeknek, hisz versenyenként 500-1200 résztvevő képviseli 20-22 ország erdőgazdaságát. Az OEE 1993-ban Galyatetőn rendezett EFNS-t majd 600 résztvevővel a Mátrai Erdő és Fafeldolgozó Gazdaság hathatós segítségével.
•    Európai Erdészeti Tájfutó Verseny (EFOL). Az Európa szintű esemény a verseny mellett szakmai programot is nyújt a résztvevőknek fórum, beszélgetések és tanulmányutak formájában. Az OEE a Szakosztály megalakulása előtt két EFOL-t rendezett a helyi erdőgazdaságokkal közösen: 1998-ban Bugacon és 2004-ben Szilvásváradon, esetenként kb. 300 résztvevővel.
A Szakosztály tagjainak korábbi tevékenysége révén tehát eddig mintegy 1100-1200 külföldi erdész vett részt Magyarországon Európa szintű rendezvényen és szakmai programon.  Mindhárom esemény sikeresen zajlott, főleg a galyatetői síverseny, mivel Európában érdekes módon szinte csak ott volt verseny megrendezésére alkalmas hó, ami a résztvevők nagy örömére éppen a megnyitó időpontjában kezdett hullani. (Galyatetőn a Szálloda előtt ahol az ünnepség volt, e feletti örömében mind a 600 résztvevő táncra is perdült.). A nemzetközi munka keretében a Szakosztály elnöke 2008-ig töltötte be az EFOL, 2009-ig pedig az EFNS alelnöki tisztjét.<< vissza
Szakmai nappal egybekötött tisztújító választás a Kisalföldön - képgaléria!

Szakmai nappal egybekötött tisztújító választás a Kisalföldön - képgaléria! | 2018-09-24

Változások az OEE Győri Erdőgazdasági H. Cs. vezetésében


Választások a borsodi és zempléni helyi csoportoknál

Választások a borsodi és zempléni helyi csoportoknál | 2018-09-24

Miskolcon maradt, Sárospatakon változott a vezetés


Tisztújítás az OEE kelet-magyarországi helyi csoportjaiban

Tisztújítás az OEE kelet-magyarországi helyi csoportjaiban | 2018-09-24

Vezetőség választás Debrecenben és Nyíregyházán


Erdőkkel a klíma védelméért

Erdőkkel a klíma védelméért | 2018-09-18

Agrárklíma 2. projektzáró rendezvény Lakitelken


Tapasztalatcsere a fenntartható erdőgazdálkodásról

Tapasztalatcsere a fenntartható erdőgazdálkodásról | 2018-09-18

Grúz szakember delegáció érkezett hazánkba - fókuszban az örökerdők és a fanyag-kereskedemi lánc


Elkezdődött a 210. tanév Sopronban - videó!

Elkezdődött a 210. tanév Sopronban - videó! | 2018-09-17

A Soproni Egyetem Szenátusa és az Erdőmérnöki Kar Tanácsa tanévnyitó ülése


Imperial22 futárszolgálat