"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

OEE Erdészettörténeti Szakosztály

Elnök: Kiss Csaba

E-mail:kiss.csaba[kukac]pprt[pont]hu

Titkár: Komlódi Balázs

E-mail:komlodi96[kukac]gmail[pont]com

 

Erdészettörténeti Szakosztály története

1.     A szakosztály alapítása

Előzmények

Az erdészettörténeti kutatás és az irodalom a XIX század második felében bontakozott ki, zömmel erdőgazdálkodás történetét dolgozta fel. A legjelentősebbeket felsoroljuk: Jakab Elek, Tomcsányi Gusztáv, Zivuska Jenő, Wenzel Gusztáv, Tagányi Károly, Vadas Jenő, Kaán Károly, Lesenyi Ferenc és Zólyomi Bálint.  

A II. világháború után előzménynek tekinthetjük az ún. Danszky-féle „zöld könyveket”, hivatalos elnevezésükön „Magyarország erdőgazdasági tájainak erdőfelújítási, erdőtelepítési irányelvei és eljárásai” címmel. Ebben a szerzőknek értékelniük kellett az addigi gazdálkodást, ehhez pedig erdészettörténeti kutatást kellett végezniük. Az új 10 éves üzemtervek készítésénél igényként merült fel az erdész szakemberek részéről hogy a közelmúlt gazdálkodását is bemutassák úgy, ahogy a két világháború közt már gyakorlat volt. 

Megjelent már több, részben erdészettörténeti munka. Keresztesi Béla a sárvári Farkaserdő történetét említhetjük. Keresztesi Béla, mint az Erdészeti Tudományos Intézet főigazgatója, az intézetben egy fél erdészettörténeti kutatói állást szervezett. Kolossváryné Perényi Márta töltötte be, aki az intézet könyvtárát vezette.

Már 1962-ben érlelődött az erdészettörténettel foglalkozók körében az a gondolat, - Márkus László kezdeményezésére - hogy az OEE keretén belül egy szakkört létrehozzanak, Budapesten összejőve kicseréljék a tapasztalataikat. Ez nem sikerült, de a következő évben – 1963-ban - Ágfalvi Imre igen agilisan vette kézbe a szervezést, s már eredményt ért el.

Az Erdészettörténeti szakosztály részletes története ide kattintva letölthető!