2018. 09. 26. Ma Jusztina, Kozma, Damján névnapja van. Pontos idő: 16:28
OEE Erdőrendezési Szakosztály

 

Elnök: Czirok István

E-mail:CirokI[kukac]nebih.gov[pont]hu

Titkár: Jagicza Attila

E-mail:ajagi[kukac]freemail[pont]hu

 

Az Országos Erdészeti Egyesület Erdőrendezési Szakosztályának rövid története

A szakosztályok megalakításának célját, és a szakosztályi munka jelentőségét Czillinger János, az Erdészeti Lapok korábbi főszerkesztője, a mai napig érvényes megfogalmazásban tette közzé, 1927-ben.

„Hathatósan elősegítheti egyesületi életünk elevenségét és tartalmasságát egy olyan új, állandóan és rendszeresen dolgozó szervezet létesítése, amely… egyfelől anyagi megterhelés nélkül juttatja az Egyesületet új szellemi erőkhöz, másfelől alkalmat nyújt eddig fel nem bukkant rejtett erők érvényesülésére.

Szakosztályok alakítására gondolok. Úgy vélem, minden időben vannak tagjaink között kiváló szakerők, hogy úgy mondjam specialisták, akik az erdőgazdaság szétágazó munkaterületének bizonyos részein évtizedes különleges gyakorlat útján a közre nézve is értékesen felhasználható tapasztalatokra tettek szert.”

Király Pál, „Az országos Erdészeti Egyesület története, 1866-1966” c. munkájában így ír a szakosztályi munkáról, a szervezeti forma jelentőségéről: „Ezek szűkebb körű, de aktívabb szervezetek, mint a helyi csoportok. Magukban foglalják valamely kérdés szakértőit, akik a termelés, kutatás, oktatás, stb. különböző területein dolgoznak és így a szóban forgó problémákat különböző oldalukról ismerik. Munkájuk sok szempontból figyelemre méltó. Az Egyesületben hivatali kötöttségre való tekintet nélkül mondják el véleményüket. A munkájuk alapján készült zárójelentések, tanulmányok sok esetben konkrét hasznot jelentenek a gazdasági élet számára, eredményeiket a termelő apparátus hasznosítja. Jelentőségük azonban túlmegy ezen. A szakmai vitákon, ankétokon, szakosztályokban részt vevő egyesületi tagok ilyen módon részt vesznek az állami intézkedések meghozatalában, szélesedik szakmai, gazdasági, politikai látókörük.”

A ma élő szakosztályok, a II. világháború után, 1949-től kezdődően alakultak meg. 1966-ban, az egyesületünk száz éves fennállásának évében, 11 szakosztály működött.

  1. Az Erdőrendezési Szakosztály alapítása.

Az OEE Elnöksége, az 1961. évi munkaterv tárgyalása során úgy döntött, hogy a MTESZ többi tagegyesületeihez hasonlóan szakosztályok helyett szakbizottságok működjenek. A tagság hagyománytiszteletének köszönhetően, mégis, a határozatot követő öt évben, öt szakosztály alakult, elsőként az Erdőrendezési Szakosztály.

Az Erdőrendezési Szakosztály, az 1. sz. Erdőrendezőség dolgozóinak javaslatára 1961-ben alakult meg, azzal a szakmai elhatározással, hogy „munkaterve keretében a fotogrammetria gyakorlati kérdéseivel, továbbá a termőhelyfeltárással kíván foglalkozni.”

Végigkísérve az erdőrendezési szakosztály 49 éves történetét, jól látszik, hogy az eredeti célkitűzés jelentősen kibővült. Mondhatni felölelte az erdőrendezés teljes feladatkörét, melyet legtömörebben, Fekete Zoltán megfogalmazásában, az alábbiak szerint kívánom közreadni:

„Az erdőrendezés feladata; úgy szabályozni az erdő üzemét, hogy tartamosan szolgáltassa azt a legkedvezőbb jövedelmet, amely a fennforgó körülmények közt elérhető.”

A rövid és mégis mindent magába foglaló meghatározás kulcs-kifejezései, amelyek egyben erdészetpolitikai kategóriák is: „szabályozni az erdő üzemét”, „tartamosan szolgáltassa”, „a legkedvezőbb jövedelmet”, és a „fennforgó körülmények közt”. Tapasztalni fogjuk, a Szakosztály munkájának ismertetése során, hogyan motiválták az erdőrendezés feladatát jelentő alapfogalmak – és ezek közül különösen a körülmények – a szakosztály tevékenységét, esetenként hangos megjelenését, vagy visszahúzódó állapotát, az erdészet palettáján.

Az Erdőrendezési Szakosztály története egybeforrt az erdőrendezés korszakos történetével, és megítélésünk szerint megfelelt azoknak az elvárásoknak, amelyeket a bevezetőben vázoltunk.

Az Országos Erdészeti Egyesület Erdőrendezési Szakosztályának részletes története ide kattintva letölthető!<< vissza
Szakmai nappal egybekötött tisztújító választás a Kisalföldön - képgaléria!

Szakmai nappal egybekötött tisztújító választás a Kisalföldön - képgaléria! | 2018-09-24

Változások az OEE Győri Erdőgazdasági H. Cs. vezetésében


Választások a borsodi és zempléni helyi csoportoknál

Választások a borsodi és zempléni helyi csoportoknál | 2018-09-24

Miskolcon maradt, Sárospatakon változott a vezetés


Tisztújítás az OEE kelet-magyarországi helyi csoportjaiban

Tisztújítás az OEE kelet-magyarországi helyi csoportjaiban | 2018-09-24

Vezetőség választás Debrecenben és Nyíregyházán


Erdőkkel a klíma védelméért

Erdőkkel a klíma védelméért | 2018-09-18

Agrárklíma 2. projektzáró rendezvény Lakitelken


Tapasztalatcsere a fenntartható erdőgazdálkodásról

Tapasztalatcsere a fenntartható erdőgazdálkodásról | 2018-09-18

Grúz szakember delegáció érkezett hazánkba - fókuszban az örökerdők és a fanyag-kereskedemi lánc


Elkezdődött a 210. tanév Sopronban - videó!

Elkezdődött a 210. tanév Sopronban - videó! | 2018-09-17

A Soproni Egyetem Szenátusa és az Erdőmérnöki Kar Tanácsa tanévnyitó ülése


Imperial22 futárszolgálat