"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

OEE Erdészeti Gépesítési Szakosztály

Elnök: Dr. Major Tamás

E-mail:major.tamas[kukac]uni-sopron[pont]hu

Titkár: Spingár Péter

E-mail: spingarpeter[kukac]gmail[pont]com

 

AZ OEE ERDÉSZETI GÉPESÍTÉSI SZAKOSZTÁLYÁNAK RÖVID TÖRTÉNETE
1955-2016-ig

 

1. Az Erdészeti Gépesítési Szakosztály alapítása

Az alapítás célja

Az Országos Erdészeti Egyesület (a későbbiekben OEE) Erdészeti Gépesítési Szakosztálya – elnevezéseként a fennmaradt dokumentumokban előfordul az OEE Gépesítési Szakosztály név is – alapításának célja, hogy szakmai fórumot teremtsen az erdészeti gépesítési szakterület szakembereinek.

Az alapítás okai

Az OEE szakosztályai – köztük az Erdészeti Gépesítési Szakosztály is – azért jöttek létre, hogy magukba foglalják valamely szakterület szakértőit az egész országból, akik az irányításban, a termelésben, az oktatásban, a kutatásban dolgoznak, ilyen módon a szakterületük problémáit különböző oldalaikról ismerik. A szakosztályok a szakembereknek hivatali kötöttségre való tekintet nélkül kínálnak lehetőséget a vélemény-nyilvánításra. A szakosztályok, illetve tagjaik által összeállított szakvélemények (tanulmányok, jelentések stb.) folyamatosan segítik az erdőgazdálkodás fejlődését (Király, 1966).

Az alapítás körülményei

Az OEE-ben 1955-ben alakultak először szakcsoportok, köztük 1955. június 6-án a Gépesítési Szakcsoport is, amely az Erdészeti Gépesítési Szakosztály elődjének tekinthető. Nincs pontos adat arról, hogy a szakcsoportok mikor vették fel a szakosztály nevet, de a szaksajtó az 1960-as évek elején már szakosztályokról ír. Az Erdészeti Gépesítési Szakosztály nevével először az Erdészeti Lapok 1961. novemberi számában lehet találkozni, ahol a következők olvashatók: „A gépesítési szakosztály megvitatta Kovalin D. T.: A technikai haladás főbb irányai az erdőgazdálkodásban című tanulmányát és a szakosztály tagjai elhatározták, hogy értékelésük eredményét nyilvánosságra hozzák. A továbbiak során két munkacsoportot szerveztek, hogy kérdőív kibocsátásával gyűjtsék össze az alkalmazott erdőgazdasági munkamódszereket.”

A Gépesítési Szakcsoport megalakulását követően azonnal nagyon aktív munkát kezdett, amit bizonyít, hogy az Erdészeti lapok 1958. júniusi száma azt írja: „A gépesítési szakcsoport működése iránt a szakemberek körében élénk érdeklődés nyilvánul meg, ezért a szakcsoport új tagokat fog bevonni munkájába”.

1965. áprilisában az Erdészeti Gépesítési Szakosztály a gépesítési munkák sajátos munkaterületének megfelelően négy csoportot szervezett.

Az erdőhasználati csoport tagjai: Dr. Káldy József (a csoport vezetője), Boros Jenő, Gyapay Jenő, Dr. Szász Tibor, Szilágyi József.

Az erdőművelési csoport tagjai: Dr. Szepesi László (a csoport vezetője), Danszky István, Kállai József, Marton Imre, Szilágyi István.

A szállítási csoport tagjai: Dr. Pankotai Gábor (a csoport vezetője), Andor József, John Ferenc, Dr. Ecsedi Sándor, Káráll János.

A gépjavítási csoport tagjai: Radó Gábor (a csoport vezetője), Czédly Béla, Izményi Károly, Lelesz László, S. Nagy László, Papp István.

Az alapítás időpontja

1955. június 6.

Az Erdészeti Gépesítési Szakosztály részletes története ide kattintva letölthető!