2018. 09. 26. Ma Jusztina, Kozma, Damján névnapja van. Pontos idő: 16:24
OEE Oktatási Szakosztály

Elnök: Andrésiné Dr. Ambrus Ildikó

E-mail: andresine.bedo[kukac]tiszanet[pont]hu

Titkár: Halápi Nándor

E-mail: halapinandor@kissf-szeged.sulinet.hu

 

Az Országos Erdészeti Egyesület Oktatási Szakosztályának bemutatása

Előzmények

1866-tól az Országos Erdészeti Egyesület képviselte a magyar erdészek és erdők ügyét. Az egyesület kezdetektől következetesen harcolt az alsófokú erdészeti szakoktatás megteremtése, majd fejlesztése ügyében. Az OEE-ben megalakult a Szakoktatási Bizottság, melynek tagjai Bedő Albert, Fekete Lajos, Hofmann Antal és Waner Károly voltak.  A bizottság két erdőőri szakiskola felállítására tett javaslatot, ahol a tanulóknak az erdei munkákban részt kell venniük, és a szakmai fogásokat el kell sajátítaniuk. Az iskolák felállítása késett, de az Oktatási Bizottság az alsófokú erdészeti szakképzés megteremtését továbbra is szorgalmazta.

Oktatási Bizottság

Az Országos Erdészeti Egyesület továbbra is nagyon fontosnak tartotta az erdészeti szakképzés ügyét, ezért 1984-ben az egyesület keretein belül létrejött az Oktatási Bizottság, amely kiemelt feladatának tekintette az erdészeti szakképzést folytató iskolák és az erdőgazdálkodók közötti szoros kapcsolat megteremtését. Szorgalmazta, hogy az erdőgazdálkodók igényei kerüljenek bele az erdészeti szakképzést folytató iskolák tanterveibe.

Ekkor az Oktatási Bizottság elnöke: Fröhlich András erdőmérnök-tanár, a Bedő Albert Erdészeti Szakiskola igazgatója volt. Az Oktatási Bizottság szervezésében valósult meg 1989-ben az első főhajtás Bedő Albert sírjánál, Kálnokon, a főerdőmester születésének 150. évfordulója alkalmából.

Oktatási Szakosztály

A rendszerváltást követően bekövetkező változások továbbra is szükségessé tették, hogy az Országos Erdészeti Egyesület felkarolja az erdészeti szakoktatás ügyét, ezért Dr. Folcz Tóbiás és Dr. Rónai Ferenc kezdeményezésére 2000-ben megalakult az új Oktatási Szakosztály, amely szintén kiemelt szerepet kapott az új képzési programok kidolgozásában.

A gazdálkodói igények figyelembevételével a szakosztály tagjai készítették elő az Országos Képzési Jegyzékben szereplő erdészeti szakképesítések (technikus és szakmunkás szinten) a Szakmai és Vizsgáztatási Követelményeket, a Központi programokat.

Az Oktatási Szakosztály elnöke: Dr. Folcz Tóbiás, alelnöke Dr. Faragó Sándor, titkára, Andrésiné dr. Ambrus Ildikó lett.

Dr. Folcz Tóbiás 16 éven át lelkiismeretesen, elhivatottan vezette a szakosztály munkáját, és segítette az erdészeti középfokú és felsőfokú szakképzés ügyét.

Az Országos Erdészeti Egyesület Oktatási Szakosztálya 2015. december 09-én tartotta soron következő rendezvényét, amely egyben választás is volt, az Erdészeti Információs Központban.

A szakosztály új elnökséget választott. Az Oktatási Szakosztály elnöke Andrésiné dr. Ambrus Ildikó, alelnöke Dr. Jánoska Ferenc, titkára pedig Halápi Nándor lett.

Az új elnökség célja továbbra is töretlen lendülettel segíteni az erdészeti szakképzés ügyét, részt venni az erdészeti szakképzés alapdokumentumainak elkészítésében, elősegítve az erdőgazdálkodók és a szakoktatási intézmények közötti aktív együttműködés kialakítását.

Ásotthalom, 2016. augusztus 15.

Andrésiné dr. Ambrus Ildikó

OEE Oktatási Szakosztály elnöke<< vissza
Szakmai nappal egybekötött tisztújító választás a Kisalföldön - képgaléria!

Szakmai nappal egybekötött tisztújító választás a Kisalföldön - képgaléria! | 2018-09-24

Változások az OEE Győri Erdőgazdasági H. Cs. vezetésében


Választások a borsodi és zempléni helyi csoportoknál

Választások a borsodi és zempléni helyi csoportoknál | 2018-09-24

Miskolcon maradt, Sárospatakon változott a vezetés


Tisztújítás az OEE kelet-magyarországi helyi csoportjaiban

Tisztújítás az OEE kelet-magyarországi helyi csoportjaiban | 2018-09-24

Vezetőség választás Debrecenben és Nyíregyházán


Erdőkkel a klíma védelméért

Erdőkkel a klíma védelméért | 2018-09-18

Agrárklíma 2. projektzáró rendezvény Lakitelken


Tapasztalatcsere a fenntartható erdőgazdálkodásról

Tapasztalatcsere a fenntartható erdőgazdálkodásról | 2018-09-18

Grúz szakember delegáció érkezett hazánkba - fókuszban az örökerdők és a fanyag-kereskedemi lánc


Elkezdődött a 210. tanév Sopronban - videó!

Elkezdődött a 210. tanév Sopronban - videó! | 2018-09-17

A Soproni Egyetem Szenátusa és az Erdőmérnöki Kar Tanácsa tanévnyitó ülése


Imperial22 futárszolgálat