"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Somogy megye erdőterületeinek jó részén hátráltatja a fahasználati munkákat az erdőkben álló víz

Somogy megye erdőterületeinek jó részén hátráltatja a fahasználati munkákat az erdőkben álló víz

Vízben áll a somogyi erdők nagy része, ez hátráltatja az ilyenkor szokásos erdőgazdálkodási munkákat. Sok helyen sem vágni, sem szállítani nem lehet, mert a sár és a víz miatt nehézkes a közlekedés. Van ahol már átmeneti tűzifahiányról beszélnek.

Az erdei utak időjárásbiztos szakaszai – a stabilizált, épített erdei utak, megfelelő vízelvezetéssel – járhatóak, a többi szakaszon azonban a nagy mennyiségű téli csapadék megnehezítette a közlekedést, és több helyen hátráltatja az erdőgazdálkodási munkák elvégzését – mondta Ihárosi Péter, a SEFAG Zrt. turisztikai és közjóléti osztályvezető helyettese. – Bár az erdőkben jelentős a tűréshatár a környezeti tényezőkkel szemben, az újraerdősítési szezonban a nagy víz már gondot fog okozni: akadályozza az ültetési munkálatokat, s nem tesz jót a csemetéknek.

Noha a SEFAG Zrt. nem, más erdőgazdálkodók, például a Mecsekerdő Zrt. már jelezte: ez átmeneti tűzifahiányt okozhat, mert a környéken élők alapvetően a hozzájuk legközelebb eső erdőből vásárolják a tűzifát. A tűzifa sarangokban várja a kiszállítást, értékesítést és ezek mielőbbi kiszállítása vagyonvédelmi okokból is elsődleges fontosságú – tette hozzá Ihárosi Péter. A sok csapadék nálunk is hátráltatja a munkát, de ez nem olyan mértékű, hogy bármelyik területen árfelhajtó készlethiány jelentkezzen. A sok eső vitathatatlanul sok munkaszervezési problémát okoz és az idei fahasználati ütemtervhez képest is jelentős az elmaradás, azonban ezt a problémát még képes kezelni a társaságunk. Ami viszont komoly gondot jelent, hogy a fahasználatokat végző jelentős vállalkozói réteg, illetve a vágástakarításban résztvevők számára a munka szünetel. Ez esetükben akár egzisztenciális problémákhoz is vezethet, hiszen az erdőhasználati munkákat végzők jellemzően tőkeszegények.

Februárban a csapadék hátráltatta a fahasználati ütemterv teljesítését, innentől viszont a zöldhatóság által megállapított vegetációs időszaki korlátozás miatt válik megközelíthetetlenné erdeink nagy része, növelve az erdőgazdálkodási munkákból élő vállalkozók gondjait. A szakember elmondta azt is: bár sok eső esett, ennek negatív következményei egyelőre csak a munkaszervezésben jelentkeznek. Az erdő életében jelentős károkról nem tudnak és néhány kisebb lokális, elsősorban eróziós problémától eltekintve nem is számítanak rá.

A szociális tűzifa program rá háruló részét a Sefag Zrt. már maradéktalanul teljesítette, az önkormányzatok részéről érkező igényeket kielégítette. Elsődleges szempont volt, hogy a rászorulók mielőbb, még a fűtési szezon kezdetén megkapják a tűzifát. Ennek érdekében már tavaly, a jogszabályi környezet megteremtésekor felvették a kapcsolatot az önkormányzatokkal, összegyűjtötték az igényeket és a a szociális tűzifa kiadása kiemelt prioritásként, a már kitermelt és készletezett tűzifából történt.

Korábbi kapcsolódó híranyagunk:Vízben állnak az erdők Somogy megye déli részén

Forrás: sonline.hu

Szerző: Jeki Gabriella

Fotók: Erdő - Mező Online/Olvasói kép

Hírszerkesztő: Nagy László