"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Fahatározó applikációt fejlesztett az Országos Erdészeti Egyesület

Fahatározó applikációt fejlesztett az Országos Erdészeti Egyesület

Fa Book néven, a mobiltelefonos alkalmazások áruházaiban érhető el az Országos Erdészeti Egyesület által fejlesztett terepi fahatározó alkalmazás. Az ingyenesen letölthető, Android és iOS operációs rendszerekkel kompatibilis program összesen 111, a hazai erdőkben előforduló fa- és cserjefaj, illetve fajcsoport terepi azonosításában nyújt segítséget.

A növényhatározóban a vizuális meghatározás funkciót választva egyszerű ikonok segítik a határozás folyamatát: az előttünk álló növény egy-egy ismérve alapján tudjuk szűkíteni a találati számot, míg el nem jutunk a keresett fajhoz, ahol már fotók segítik a pontos azonosítást. A törzs vagy a levél alakja, a virág színe és a virágzás ideje, a termés állaga vagy színe mind-mind hasznos információt adnak egy-egy fajról, és megfigyelésükkel segítenek a növény felismerésében. A letöltött és telepített alkalmazás ráadásul a terepen offline, kikapcsolt mobilhálózattal is használható, így csak az akkumulátor töltöttségére kell figyelnünk, ha a kirándulás során meg akarjuk ismerni a minket körülvevő fákat.

„A fejlesztés célja az volt, hogy olyan modern, és könnyen magunkkal vihető segédeszközt nyújtsunk a 21. századi erdőjárók és az erdészeti ismeretterjesztés, környezeti nevelés számára, amely a kor technikai színvonalán tartalmaz alapvető információkat a magyar erdőkkel kapcsolatban. Hiszen az erdőállomány közös kincsünk, és hiszünk benne, hogy az erdők vázát alkotó fa- és cserjefajok jobb ismerete, közelebbi megismerése hozzájárul azok védelméhez és megőrzéséhez” – mondta Szentpéteri Sándor, az alkalmazást készítő Országos Erdészeti Egyesület ügyvezető igazgatója.

A 2017-ben kezdődött fejlesztői munka és próbaüzem tapasztalatai alapján 2018-ban frissítették az alkalmazást, ami így immár megújult képanyaggal áll a felhasználók rendelkezésére. A munkát a Földművelésügyi Minisztérium támogatta, szakmai partnerként a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának oktatói vettek benne részt.

A képi növényhatározás mellett az applikáció lexikon részében szabadon böngészhetünk a fák és cserjék között, érdekes információkat tudhatunk meg az Év Fájává választott fajokról, kedvenceink megjelölésével pedig akár a saját erdőnket is létrehozhatjuk. Aki pedig már elég felkészültnek érzi magát, az kvízkérdések megválaszolásával teheti próbára frissen megszerzett tudását.

A program részeként készült el a www.fabook.oee.hu honlap is, ahonnan az alkalmazás fotóanyagát szabadon le lehet tölteni, majd felhasználni. Ezzel az a cél, hogy például a tanulmányi versenyekre készülő diákok, az erdővel kapcsolatos ismereteket oktató pedagógusok, az erdei iskolák nevelői, vagy az érdeklődő természetjárók számára olyan egységes, szakmai szempontból is ellenőrzött képanyag álljon rendelkezésre, ami segítheti a vetített előadások elkészítését, az ismeretterjesztő és az oktató-nevelő munkát. A bárki számára elérhető szolgáltatás használatának egyedüli feltétele a képek forrásának pontos feltüntetése.

Ha tehát kirándulni indul, és szeretne többet megtudni a minket körülvevő erdőkről, ha szeretné megismerni a közeli park vagy az útszéli fasor fáit, akkor itt az idő, töltse le az alkalmazást, használja, és vegyen részt a május 11-én, a Madarak és Fák Napja alkalmából induló online kvízjátékban!

Sorsolás alapján a Turista Magazin éves előfizetésével, családos vadasparki belépővel, vagy A Mi Erdőnk magazin éves előfizetésével gazdagodhatnak azok, akik a megadott határidőkig helyes választ küldenek be a fabook@oee.hu címre a Pilisi Parkerdő, a Turista Magazin, a Budakeszi Vadaspark, A Mi Erdőnk, az Erdei Vándortábor Program vagy a Fedezd fel az örökséged! program Facebook-oldalain 2 héten keresztül feltett kérdésekre.

Forrás: Országos Erdészeti Egyesület

Fotók: OEE

Hírszerkesztő: Nagy László