2018. 07. 22. Ma Magdolna, Mária, Magda névnapja van. Pontos idő: 16:34
Nemzetközi hírek

A városokban is szükség van a fákra és az erdőkre - magyar nyelvű videóval! | 2018-03-22

A FAO a zöldebb, egészségesebb és boldogabb településekre híja fel a figyelmet

Az erdők nemzetközi napján a FAO a városi zöldterületekbe való befektetésre biztat, hogy ezzel tegyünk a légszennyezés, klímaváltozás és a vízkészletek szűkössége ellen.


A zöldterületek növelésével az urbánus területekből egy fenntarthatóbb, ellenállóbb, és főleg egészségesebb és kellemesebb életteret alakíthatnánk ki, állítja az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) az erdők nemzetközi napja alkalmából.

A megfelelő tervezett és fenntartott városokban kétségtelenül jó élni. Azonban sok városi fejlesztés környezeti rombolással jár, ami hozzájárul a növekvő átlaghőmérsékletekhez, áradásokhoz és a légszennyezéshez - az ott lakók jóllétének csökkenése árán.

Szükség van a fákra és erdőkre

Az emberiség több mint fele már városokban él, és a jóslatok szerint 2050-re már 70 %-ra nő ez az arány. És bár a városok bolygónk területének csak harmadát foglalják el, az energiafelhasználás 78 %-ért és a kibocsátott szén-dioxid 60 %-ért felelősek.

A fás területek, erdők és a fák maguk egy sor alapvető funkciót látnak el, például megkötik a légköri szén-dioxidot, tisztítják a levegőt, helyreállítják a talaj minőségét, megakadályozzák az aszályt és az áradást, továbbá élelem-, energia- és vízforrásnak is tekinthetők. Egy közepes méretű városban a fák évente 10 000 tonnával csökkenthetik a talajveszteséget.

Emellett hűtik a levegőt, normalizálják a kiugróan magas hőmérsékletet és csökkentik a klímaváltozás negatív hatásait. Megfelelően elhelyezve az épület körül, akár 30 %-kal is csökkenthetik a klímaberendezések szükségességét. Hideg égövön védenek a széltől, ezzel a fűtésre fordított energiának 20-50 %-át is megspórolhatják nekünk.

A FAO és a városi fák

A FAO többek között ajánlásokkal és szakmai, kommunikációs eszközökkel támogatja a városi zöldítési megoldásokat. A nigériai kormány például a FAO segítségével dolgozott ki szakpolitikai kereteket a városokban levő és azok körüli zöldterületek kezelésére, hogy ezzel védjék a természetet és csökkentsék a klímaváltozás hatásait.

Az erdők nemzetközi napja

Az idei nemzetközi nap témája - a városi erdők és zöldterületek előnyei - nem is lehetne aktuálisabb, annak tükrében, hogy a 11-es fenntartható fejlődési cél (a városok és települések befogadóvá, biztonságossá, ellenállóvá és fenntarthatóvá tételéről) és a 15-ös (a földi ökoszisztéma védelméről) lesz a központban a döntéshozók körében.

A városokban is szükség van a fákra és az erdőkre - magyar nyelvű videóval!
Forrás: FAO, OEE
Fotók: videó:FAO, magyar fordítás:Csóka Péter, Narráció: Hazai Vadász
Hírszerkesztő: Nagy László
<< vissza
Ünnepi közgyűlés az OEE 149. Vándorgyűlésén - videók!

Ünnepi közgyűlés az OEE 149. Vándorgyűlésén - videók! | 2018-07-05

Köszöntők, beszédek, megemlékezések


Az OEE Erdészcsillag Alapítvány felhívásai

Az OEE Erdészcsillag Alapítvány felhívásai | 2018-07-05

Szociális támogatás és ösztöndíj


Kondor Endre búcsúztatása

Kondor Endre búcsúztatása | 2018-07-04

A Farkasréti temetőben helyezik örök nyugalomra


Rekordmennyiségű málna és szeder termett a Pilisi Parkerdőben

Rekordmennyiségű málna és szeder termett a Pilisi Parkerdőben | 2018-07-18

Az erdei gyümölcsök szedésekor is oda kell figyelni az alapvető szabályokraMegújult a fahíd a Nagy-Mély-völgyben

Megújult a fahíd a Nagy-Mély-völgyben | 2018-07-17

Turistákat szolgáló fejlesztés a Mecsekben
Imperial22 futárszolgálat