"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

A Wagner Károly Erdészeti Szakkönyvtár böngészhető katalógusa

Tisztelt egyesületi tagok, kedves szakmabeli és nem szakmabeli érdeklődők!

Jelentős mérföldkőhöz érkezett könyvtárunk rendezett feltárása hiszen mintegy négyéves munka után elkészítettük annak teljes katalógusát. Erről a tényről az Erdészeti Lapok hasábjain már tájékoztatást adtunk. A munka során 2018-2021. között 14580 db könyvet és 6836 db folyóiratot, összesen 21416 db dokumentumot vettünk nyilvántartásba.

Most minden érdeklődő számára hozzáférhetővé tesszük ezt a szabadon böngészhető katalógust egy könnyen kezelhető keresővel ellátott excel táblázat (.xlsm fájlformátum) segítségével, amit a felvezető szöveg után található panelre kattintva nyithat meg.

A katalógusban kereshetünk teljes, vagy csonka szóval az adott dokumentum szerzőjére, vagy címére, ezen kívül szűrhetünk a már digitalizált könyvekre (amelyek teljes szövege elérhető a WKDK-ban, vagyis a Wagner Károly Erdészeti Digitális Szakkönyvtárban), illetve arra, hogy a kérdéses dokumentum archív jellegű-e (1945 előtti kiadású).

A táblázat fejlécében a következő adatokat igyekeztünk rögzíteni: a dokumentum digitalizált (ezt szürke mezővel jeleztük), vagy nem, könyv, vagy folyóirat (K/F), szerzője, címe, kiadás helye, ideje, évfolyam, évszám, terjedelem (csak könyv alakú dokumentumoknál), megjegyzés (pl. dedikált, egyetemi jegyzet stb.), helyrajzi szám, leltári szám, beszerzés módja. helyre mutató raktári jelzet.

Ennek a katalógusnak kettős célja, remélhetőleg haszna is van. Egyrészt hagyományos katalógusként megkönnyíti a könyvtárat látogatók előzetes tájékoztatását, másrészt az Országos Erdészeti Egyesület és annak Wagner Károly Alapítványa kezdeményezésével és irányításával, az Agrárminisztérium támogatásával már közel öt éve folyó könyvtár digitalizálási munkánkat is segítheti, támogathatja, annak bővítésével.

Arra kérünk ezért minden egyesületi tagunkat, ha birtokában van olyan - megítélése szerint értékes - magyar nyelvű erdészeti (vadászati) szakmunka (főként a 18-19 századból, vagy a 20. század első feléből), amit nem talál meg könyvtárunk katalógusában, akkor jelezze nekünk Dr. Sárvári Jánosnál, a könyvtár őrénél (telefon: 06 30 455 22 61, vagy e-mail: wagneralapitvany@oee.hu).

Külön számítunk informatikában jártasabb fiatal kollégáink segítségére idősebb erdésztársaink birtokában lévő értékes dokumentumok felkutatásában és bejelentésében. Amennyiben a könyv, folyóirat tulajdonosa hozzájárul, akkor a birtokában lévő dokumentumot kölcsönkérjük, digitalizáljuk és változatlan, sérülésmentes állapotban visszaszolgáltatjuk a tulajdonosnak, természetesen feltüntetve, hogy az érintett példány kitől származik. Közreműködésüket, értékmentő hozzájárulásukat előre is hálás szívvel köszönjük!

Végezetül néhány hasznos informatikai tudnivaló a katalógusban való keresés előtt:

Az Excel jóváhagyást fog kérni a fájl megnyitása után, hogy a program futtatását lehetővé tegye. Kattintson a felül megjelenő "Szerkesztés engedélyezése" és/vagy "Tartalom engedélyezése" gombra. Korábbi .xlsxm file letölthetőség.

A fentiek 2022 júliusa előtt voltak érvényben, azóta a Microsoft az Office rendszeren belül frissítette a makrózott file formátumokra vonatkozó biztonsági beállításokat (ld. részletesebben alább.). Adatbázisunk eredetileg automatizált makró (VBA-kód) formátumú xlsm. adatbázis, de a fentiek miatt ideiglenesen egy korábbi 1997-2004 közötti xls. formátumba konvertáltan tettük elérhetővé, amely megőrzi a VBA-makrókódokat és engedi a file letöltés utáni megnyitását és futtatását. Ennek ellenére lehetnek a keresés során hibaüzenetek, melyről kérjük a fenti elérhetőségeken dr. Sárvári Jánost, a könyvtár őrét informálják. (A jelenleg elérhető formátum Excel 2008-ban a makrófunkciókat nem kezeli.)

Ezen kívül a fájl OpenOffice, LibreOffice programokkal nem nyitható meg. Kérjük, hogy lehetőleg Microsoft Office 365-hez készített Excel 2021, Excel 2019, Excel 2016 vagy Excel 2013 programot használjon.

(A Microsoft Office  2022-ben, a Microsoft által programozott biztonsági beállítások miatt, az ún. makrózott excel file formátumokat - melyek VBA (Visual Basic fájlformátum) automatizálási kódot tartalmaznak - külső internetes letöltés esetén, veszélyes file-nak sorolja be, annak megnyitásakor. A ún. xlsxm formátumú  file-okat pl. a Mozzila FF böngésző engedi letölteni és Letöltések (Downloads) mappába helyezi, míg a Chrome böngésző pl. egyáltalán nem. Ennek ellenére az FF böngészőn letölthető és a mappából megnyitható a file, de a futtatását már az operációs rendszer leállítja és automatikusan a következő Microsoft Office Support linkre vezet, ha a Biztonsági kockázat felirat megjelenése után a További információ gombra kattintunk, a megjelenő információs sávban: Kattintson! 

A leírásban itt egyetlen file esetén egyedi alkalmazás engedélyezésének lépcsőit ugyan leírják, de a saját gépre mentett  mappából történő .xlsxm file megnyitása után, ha a Biztonsági kockázat figyelmeztetést a kis 'x' kapcsolóval kikapcsoljuk, és rákattintunk a Keresés az adatbázisban kapcsolóra, az alábbi hibaüzenet ablak jelenik meg:

Innentől pedig az eredeti xlsxm. file egyedi engedélyezését a Microsoft Office Excelben csak az Adatvédelmi Központ szövegkapcsolóra kattintható módosítási lépések után állíthatjuk be.

Mivel ezek - az operációs rendszert fejlesztő világcég által kódolt - biztonsági lépések rendkívül nehézkessé teszik az eredeti makrózott xlsxm. file használatát a felhasználók számára, így ideiglenesen az adatbázis a fent leírt Excel 1997-2004 xls. formátumban érhető el és használható. Az ott leírtakat kérjük figyelembe venni!

Az eredeti makrózott adatbázis  ide kattintva a technikai leírás elején érhető el, azok számára, akik mégis azt a formátumot kívánnák igénybe venni.)

Kívánjuk, hogy haszonnal forgassák elektronikus könyvtárleltárunk lapjait!

Jó szórakozást és jó böngészést kívánunk!

A fenitek miatt ieiglenesen módosított formátumú adatbázis kereső az alábbi képre kattintva érhető el!