"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Életműdíjat kapott Pápai Gábor

Életműdíjat kapott Pápai Gábor

A hagyományokhoz híven az idén is kiosztásra került a Hevesi Endréné Kalmár Magda által alapított Hevesi Endre Díj, mely a hazai tudományos ismeretterjesztő újságírók legrangosabb elismerése. Az Életműdíjat ebben az évben Pápai Gábor, az Erdészeti Lapok főszerkesztője vehette át. Az ünnepélyes díjátadásra 2012. április 27-én, pénteken a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Kamaratermében került sor.

Hevesi Endréné Kalmár Magda 1987-ben félmillió forintos tőkével tette alapítványát férje, néhai Hevesi Endre emlékére, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége javára. Az alapítványtevő akarata szellemében a díjban azok az újságírók - indokolt esetben újságírói munkát végző szakemberek is - részesülhetnek, akik az előző évben a legtöbbet tették a tudomány és a technika új lehetőségeinek, eredményeinek népszerű ismertetése érdekében, illetve a legérdekesebb és közérthető magyarsággal fogalmazott cikkeket írták. A díjban évente három újságíró részesül, a héttagú kuratórium döntése alapján. 1999 óta egy életműdíjat is átadnak, melyet idén mukásságának elismeréseként Pápai Gábor, Egyesületünk folyóiratának főszerkesztője vehetett át. További díjazottak Dr. Hajdú Ferenc újságíró - Haditechnika folyóirat és Szále László újságíró - Mindennapi Pszichológia.

A díj ünnepélyes átadásának dátuma minden év április vége, Hevesi Endre április 30-i születésének évfordulója. Az alapítás óta 60 újságíró részesült Hevesi Endre-díjban, melyet idén adtak át a 25. alkalommal.

Pápai Gábor életútját és munkásságát Herczeg János, az Élet és Tudomány nyugalmazott főszerkesztője, a kuratórium elnöke ismertette. Kiemelte, hogy a díjazott szakmája és a magyar erdők elkötelezett szóvivője, aki az erdész szakmai szövegeket és témákat is a nagyközönség számára érthető és fogyasztható módon tudja tálalni. Külön emlékeztetett arra, hogy a főszerkeszőti feladatot 1990-ben átvevő Pápai Gábor állította vissza az Erdészeti Lapok eredeti címét. A méltatás megemlékezett Pápai Gábor szakkönyv írói és szerkesztői munkásságáról is, kiemelve a Csemetekert és az Erdőgazdák könyve c. köteteket.

Pápai Gábornak a rangos elismeréshez ezúton is gratulálunk!

Fotó: Szabados Katalin



Forrás: Nagy László