"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Vendégünk volt Pápai Gábor

Vendégünk volt Pápai Gábor

Szerző:Koczka Zoltán

2012. május 9-én délután több mint nyolcvanan hallgattuk nagy érdeklődéssel Pápai Gábor - az Erdészeti Lapok főszerkesztője – komoly, ám humorban is bővelkedő nagyszerű előadását az idén 150. születésnapját ünneplő Erdészeti Lapokról.

Az Országos Erdészeti Egyesület Kecskeméti Helyi Csoportja meghívására „országjáró körútján” szívesen állt meg Gábor a Juniperus Parkerdészetben, hogy az általa is nagy létszámúnak ítélt szakmabeli közönségnek a Lapok 150 éves történetéről meséljen.

Az egyébként is napsugaras időben „bemelegítésként” körbejártuk a KEFAG Zrt. Juniperus Parkerdészetét, s betekintést nyertünk – az országban egyedülálló, erdőgazdaság által működtetett – dísznövénykertészet tavaszi munkálataiba. Izzadtunk nem csak a napon, hanem a fóliasátrakban is, láttunk ültetőgépet, és minden felmerülő kérdésünkre frappáns választ kaptunk Polner Katalin, erdészeti igazgató asszonytól, és Fábián Gábor, műszaki vezetőtől. Főhajtással és koszorúzással emlékeztünk meg Szűcs Dezsőről, a Juniperus korábbi vezetőjéről, 2011-ben elhunyt kollégánkról a Parkerdészetben felállított emléktáblájánál.

Ezt követően megtöltöttük a Juniperus Hotel éttermét, s „visszarepültünk” az időben 1862-be, Wagner Károly és Divald Adolf, a Selmecbányai Akadémia két professzorának korába, akik 150 évvel ezelőtt az önálló magyar erdészeti szaknyelv megteremtésének céljával útjára indították az Erdészeti Lapokat, mely újság a sok-sok év alatt számtalan értékes információhoz jutatta az ország erdész társadalmát. Pápai Gábor emberöltőkön átívelő (erdész)történelmi áttekintése mindnyájunkat magával ragadott, úgy gondoljuk, munkásságáért méltán kapta 2011-ben az Év Szakújságírója-, és idén a MUOSZ Életműdíjat. Ezúton is gratulálunk, s köszönjük sokévi munkáját!

Tagtársaink valamint az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Helyi Csoportjának elnöke külön köszönetet mondtak Gábornak a hosszú évek alatt nyújtott újságírói „baráti jobbért”, s a KEFAG Zrt. jóvoltából estebéddel, majd kötetlen beszélgetéssel zárult a találkozó.

Forrás:OEE Kecskeméti HCS, KEFAG Zrt.

 



Forrás: Nagy László