"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Fahulladékkal üzemelő hőerőműtől a penci borokig

Fahulladékkal üzemelő hőerőműtől a penci borokig

Szerző:Pálhalmi János

A helyi csoport tagjai - mintegy huszonhatan - Szentendrén találkoztak, hogy az év első csoport-rendezvényén vegyenek részt. Keresztes György elnök üdvözölte a tagtársakat. Elsőként az Erdőgazdaság üzemeltetésében lévő, a Szentendrei Katonai Kiképző Bázist fűtő hőerőművet látogattuk meg, ahol Lászai Endre és Kéri László elmondták az 1995-től, immár 17 éve szünet nélkül működő kazánok, fűtőmű (később erőmű) történetét, működését. A hőerőmű kb. ezer lakás és egyéb épület fűtésére, fogyasztására elegendő hőenergiát termel hozzávetőleg 10.000 tonna/év fahulladék elégetésével. Elsősorban faipari és vágástakarításból származó faanyagot használnak égetésre olcsósága miatt. A fűtőművet az Erdőgazdaság 2003-2004-ben villanyáram termelésére is alkalmassá tette, azaz fejlesztette tovább erőművé.

Ezután a megyeri M0-ás ferdekábeles, két hatalmas pillérű hidat látogattuk meg, sőt az egyik 100 méter magas pillér legtetejére is feljutottunk a pillér belsejében lévő lift segítségével, illetve hellyel-közzel vaslétrákon kúszva. Dobó Gábor építésvezető rengeteg adattal tájékoztatott bennünket a 2008-ban átadott hídról, amely Magyarországon a második leghosszabb híd az 1860 méteres hosszúságával (az első a körösvölgyi híd). A 63 milliárdos beruházásnál 120.000 köbméter betont használtak fel.

Délután Major Koppány, erdőgazdaságunk vadgazdálkodási ágazatvezetője Penc község közelében lévő birtokára látogattunk. Munkatársunk édesapja, Major László a penci borvidék XV. századtól feljegyzett történetét mesélte el. A kiváló bográcsos ebédet Keresztes György elnökünk és Túróczy Balázs titkárunk beszámolói "fűszerezték", ismertetve a tagsággal a Csoport időszerű feladatait és az ez évi terveket.

A Vadászkutya című szaklap két munkatársa, Újhelyi Tamás és Babiczky Attila a vadászkutyák nevelését, tartását, vadászatra használatát és az ezekkel kapcsolatos problémákat ecsetelték. Papp Gábor állatbemutatója mindenkit elkápráztatott. Szelíd kis egér, patkány, nyest, görény, borz és kiskutya produkcióit egy vadászhéja bemutatója tetézte. Végezetül Major Koppány íjászbemutatóját csodáltuk meg. A bonyolult szerkezetű íjjal szinte elképzelhetetlen pontossággal tudott célba találni. Alkonyattájt a gazdag program után indultunk haza.

Forrás:OEE Budapesti HM-csoport



Forrás: Nagy László