"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Családi nap a Kámoni Arborétumban

Családi nap a Kámoni Arborétumban

Szerző:Pityer Zsuzsanna Kép:Hunyadi Géza

Az OEE Szombathelyi Helyi csoportja május 12-én, immár ötödik alkalommal tartotta Családi Napi rendezvényét, ezúttal az ERTI kezelésében lévő Kámoni Arborétum területén. A rendezvény keretében került sor Bánó István erdőmérnöknek, az arborétum egykori vezetőjének szoboravatására.

A meleg nyárias időnek is köszönhetően több mint száz látogatót vonzott a rendezvény, amely a Szombathelyi Erdészeti Zrt. támogatásával valósult meg. A vendégeket frissen sült kolbász illata fogadta, melyet az erdészet dolgozói készítettek el. A reggeli étel és italok elfogyasztása után kezdődött el a rendezvény, a házigazda Dr. Borovics Attila, az Erdészeti Tudományos Intézet főigazgatója üdvözölte a megjelenteket. Röviden bemutatta az újonnan elkészült Ökoturisztikai Látogató Központot, és az arborétumban folyó munkát. Bakó Csaba a Helyi Csoport elnöke üdvözölte a résztvevőket és többek között bejelentette, hogy Laki László tagtársunk Elismerő Oklevelet vehet át a miskolci vándorgyűlésen. Külön kiemelte, hogy a Helyi Csoport 77%-ban megújította tagságát, így 148 fővel továbbra is az egyik legnagyobb taglétszámú maradt a szombathelyi. Zsuppán Ernő, HCS titkár a nap programját ismertette és köszönetét fejezte ki a közreműködőknek.

Magyar József, a Kámoni Arborétumért Egyesület elnöke méltatta Bánó István erdőmérnök érdemeit. A szoboravatás, melyen részt vettek a Bánó család tagjai, egyszerre volt ünnepélyes és tiszteletre méltó. Magyar Józsefnek köszönhetően rövid, de tartalmas betekintést nyerhettünk Bánó István életébe.”Bánó István a magyar erdészeti kutatás kiemelkedő egyénisége volt, 1917-ben született Nemescsón. A Szombathely-Kámoni Erdőgondnoksághoz 1951-be került, hogy azt különleges fajok kutatóhelyévé fejlessze. 1957-ben megalkotta az első magyarországi 56-os emlékművet. A csemetéket úgy ültette, hogy azok az 1956. október 23.-ai dátumot rajzolják ki.”

Dr. Borovics Attila beszédében felidézte az arborétum fejlődésének legfontosabb korszakait és benne Bánó István szerepét, majd Bánó Erzsébet – Bánó István lánya - Magyar Józseffel együtt leleplezte, a Hamar Sándor által faragott szobrot. A szobor a Szombathelyi Erdészeti Zrt. által ajándékozott tölgyfából készült, a tavalyi évben itt megrendezett fafaragó táborban.

A rövid megemlékezés után következett a koszorúzás. Elhelyezték a megemlékezés koszorúit a Bánó család tagjai, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója Bugán József és a HCS elnöke Bakó Csaba, valamint a Kámoni Arborétum dolgozói.

A programtervet követve séta kezdődött Csuka István és Németh Gábor az arborétum munkatársainak szakvezetésével. Hallhattuk az arborétum történetét, kialakulásától egészen napjainkig. Lassan haladva egyre mélyebben bemerészkedtünk az utakkal szeldelt, területre. A tavalyi évben pályázat alapján megújult arborétum csodálatos arcát mutatta a látogatóknak, az új padok, asztalok, esőbeállók mellett a frissen elültetett rhododendronok színkavalkádja lenyűgözte valamennyiünket.

A kimerítő séta után Szendy Zsuzsának, az Ökoturisztikai Látogató Központ vezetőjének előadását hallgathattuk meg, amit diavetítéssel tett színesebbé, bemutatva a jövőbeli elképzeléseket, turisztikai fejlesztéseket. Őt követte Dr. Borovics Attila előadása, akitől egy színvonalas, erdészettörténeti és tartamossági témaköröket magába foglaló tájékoztatót hallhattunk, célzottan a nem erdész szakemberek, a szakmán kívüliekhez is szólva.

A program végén vadból készült ételek mellett oszthatták meg élményeiket, ötleteiket egymással a jelenlévők.

Az ebédet követően a résztvevők szakavatott vezető kalauzolásával madárlesen ismerkedtek az arborétum madárvilágával illetve Hunyadi Géza főerdész által készített diavetítésen vehettek részt, megjelenítve az erdőn folyó hétköznapi munkákat.

Ezt követően rövid beszélgetés után hasznos információkat szerezve, élményekkel gazdagodva térhettek haza a jelenlévők.

 

Forrás:OEE Szombathelyi Helyi Csoport



Forrás: Nagy László