"Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel,
egyetértéssel és összetartással."
Bedő Albert 1911

Országos Erdészeti Egyesület

Kihelyezett tavaszi szakosztályülés a Cserhátban és a Börzsönyben

Kihelyezett tavaszi szakosztályülés a Cserhátban és a Börzsönyben

Szerzők:Horváthné Sándor Erzsébet, Dobó István

Az OEE Erdők a Közjóért Szakosztály az ez évi munkatervének megfelelően a tavaszi kihelyezett szakosztályülését az Ipoly Erdő Zrt. szervezésében Vác, Szendehely-Katalinpuszta, Diósjenő, Kemence térségében tartotta, 2012. április 26-27-én, 17 fő részvételével.

A rendezvény találkozó-és szálláshelye a Szendehely melletti Katalinpusztai Kiránduló Központnál volt, ahol ifj. Dobó István erdészetvezető fogadott bennünket, aki a létesítmény tervezésének, megvalósításának és folyamatos működtetésének „motor”-ja.A Kiránduló Központot a múlt évben avatták föl ünnepélyes keretek között, de a látottak és tapasztaltak fölülmúlták várakozásainkat.

Az Ipoly Erdő Zrt. jelmondata: ”Erdőben otthon vagyunk” itt a legteljesebb mértékben valóságosan mutatkozik. A szálláshely kultúráltsága, az oktatási célú helyiségek kialakítása és az ott megvalósított audio-vizuális és kézzel fogható tájékoztató eszközök a legkisebb(óvodás korúak) igényeitől a különböző életkorú látogatók számára is igen hasznos, innovatív, és esztétikus kivitelben nagy elismerést váltott ki a résztvevők körében.A számos és folyton bővülő program a helyi vezetők lelkes és lelkesítő munkájának köszönhető. A programok célja, hogy a természet jobb megismerése mellett az erdészek munkáját is megismerjék a látogatók, különösen a fiatal generáció: „Legyél te is kiserdész!” hirdeti a tanösvények bejáratánál lévő tábla.

A Kiránduló Központ egyike annak a négy helyszínen megvalósult komplex ökoturisztikai fejlesztésnek, ami az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, az Észak- Magyarországi Operatív program keretében jött létre.

A délután folyamán bejártuk a különböző tanösvényeket (az óvódásokéval kezdve, ami a szakosztály korfáját tekintve lelkes tetszést aratott), majd az erdész szakmai érdeklődést is kielégítő szálaló vágásos erdőrészleteket is láthattunk a Naszály oldalában futó Gyadai tanösvény mentén.

Esti programként az Ipoly Erdő Zrt. munkatársa Lengyel László színvonalas szakmai tájékoztatót adott az erdőgazdaságról, arról, hogy fő tevékenysége mellett elválaszthatatlan feladatának tartja az ökoturisztikai, közjóléti fejlesztéseket is, beleértve a tervezést és a működtetést is, melyet az „Erdészek a természetért” projekt keretében végeznek.

Külön érdeklődést és elismerést váltott ki a megújult és folyamatosan megújuló professzionális színvonalú honlapcsaládjuk ismertetése, melynek segítségével rendkívül gazdag információhoz juthatunk a térség létesítményeiről, a látnivalókról, a programokról, szállás lehetőségekről, és az erdészeti tevékenységről.

Az említett négy ökoturisztikai fejlesztés közül a következő napon megtekinthettük

- a Diósjenői Erdei Szabadidőparkot,

- a Domszky Pál Erdei Iskolát (a dézsma pincét, a „matracos szálláshelyet, a bicikli „istálló”-t)

- a Kemencei Erdei Múzeumvasutat.

A létesítmények kivétel nélkül magas színvonalúak, az európai- és a magyar állami pénzügyi forrás felhasználása szerencsésen találkozott a tervezők, beruházók, kivitelezők szakmai rátermettségével. A szakosztályülés zárása a Királyháza Felső Vendégház esztétikusan felújított épületrészében elfogyasztott ebéd keretében történt.

A résztvevők véleménye szerint kiemelkedő rendezvény volt a látnivalók és tapasztaltak tekintetében.

Forrás:OEE Erdők a Közjóért Szakosztály



Forrás: Nagy László